2011-05-27

"tusen strålande solar"

..."så fruktansvärt", säger(...) och häpnar över hur varenda afghanskt levnadsöde är kantat av dödsfall och förluster och ofattbar sorg. och ändå, märker hon, ändå hittar folk ett sätt att överleva, att gå vidare. (...) tänker på sitt eget liv och på allt hon har gått igenom, och hon måste häpna över att hon faktiskt har överlevt, att hon är vid liv och kan sitta här i taxin och lyssna på chaufförens historia..." (ur boken)


när i september 1996 intog talibanerna Afganistan, spred de sitt budskap via bl a flygblad. det led så här: [ur "tusen strålande solar"]
"Alla män måste låta skägget växa. Korrekt längd är minst en knytnäve nedanför hakan. Den som inte fogar sig i detta kommer att pryglas.
Det är förbjudet att sjunga.
Det är förbjudet att dansa.
Det är förbjudet att spela kort och schack. Det är förbjudet att ägna sig åt hasardspel och att flyga drake.
Det är förbjudet att skriva böcker, titta på film och måla bilder.
Innehav av undulat bestraffas med prygel. Fåglarna kommer att dödas...
.....
Om en icke-muslim ertappas med att försöka omvända en muslim till sin religion blir straffet döden.
.....
Lystring alla kvinnor:
Kvinnor bör hålla sig hemma dygnet runt. Det passar sig inte för kvinnor att ströva runt på gatorna utan mål. Om en kvinna trots allt går ut måste hon åtföljas av en manlig släkting.
Kvinnor får under inga omständigheter visa sina ansikten. Utomhus måste alla kvinnor bära burga. Straffet för att inte göra det är kraftig prygel.
Det är förbjudet att använda smink.
Det är förbjudet att bära smycken.
Kvinnor får bara yttra sig om de blir tilltalade.
Kvinnor får inte ta ögonkontakt med män.
Kvinnor får inte skratta så att andra hör det. Straffet för att skratta på offentlig plats är prygel.
Det är förbjudet att måla någlarna. Straffet för att göra det är att får ett finger avkapat.
Flickor får inte gå i skolan. Alla flickskolor ska omedelbart stängas.
Det är förbjudet för kvinnor att arbeta.
Kvinnor som befinns skyldiga till otroghet kommer att stenas.
Lyssna. Lyssna noga. Lyd."

jag sörjer och lider med alla dessa kvinnor, som idag är förtryckta, uthärdar våld, förnedring och all typ av misshandel. kvinnor, som saknar möjlighet till  en utbildning och en värdig försörjning. kvinnor, som lever sina liv i ständig rädsla, i fattigdom eller i rikedom, utan kärlek, med tvång att älska. mitt hjärta brister för er skull. jag tänker på hur oförlåtligt det måste vara att ta freden, vår frihet och välfärd för givet. att ta för givet detta faktum att vi, kvinnor, har rättigheter idag i så många länder. att vi kan stå starka, utbildade, fria att handla enligt vår kunskap och vilja sida vid sida med män. kan vi inte förändra världen?! JO, det kan vi visst! vi, kvinnor. i våra egna hem.  i samhället. genom vår respekt och tacksamhet över den stora tiden, då vi har makten att agera. med vår unika KÄRLEKs kraft och tjänande. genom att lyfta upp de svaga. genom förlåtelsens kraft. genom att undervisa våra barn om de goda värderingarna och principerna, som stärka deras önskan att vara ärliga, respektfulla, oberoende, värdiga och rättvisa. vi, kvinnor idag, förändrar världen. hela dagen lång! kram.

1 kommentar:

  1. Det är verkligen hemskt att kvinnor blir så illa behandlade i vissa kulturer. Hoppas att vi snart får se dessa kvinnor fria att välja vad de vill säga, hur de ska klä sig, sminka sig, vilken utbildning de går, när de får skratta, sjunga och dansa. Jag känner stor medkänsla med dessa kvinnor. Innan de vi kom till jorden var de våra systrar och vänner.
    Kram

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...